logo-print

Betonstraatstenen

Giverbo en Verdoorn: één in bestrating
Al vanaf 1965 werken Giverbo en Verdoorn intensief samen op het gebied van bestrating voor de publieke markt en GWW markt. Verdoorn Beton B.V. maakt al geruime tijd onderdeel uit van Giverbo Beheer B.V. Het leveringsprogramma is sindsdien enorm uitgebreid en zal door productontwikkeling en innovatie nog steeds toenemen, dus keuze genoeg voor opdrachtgevers en ontwerpers om de buitenruimte te verfraaien. Duurzame oplossingen worden vervaardigd in de moderne fabriek van Verdoorn Beton te Gouda. Hier maakt Verdoorn Beton betonstraatstenen volgens de nieuwste stand van de techniek met volautomatische productie- en verpakkingsmethoden op een veilige en Arbo vriendelijke wijze.

Diverse formaten in traditionele en kleurechte uitvoeringen (incl. de benodigde hulpstukken) worden hier voor Giverbo geproduceerd. Een groot aantal kwalitatief hoogwaardige producten en oplossingen (formaten en kleuren) zijn standaard op voorraad. Speciale klantwensen zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de ordergrootte bespreekbaar. Giverbo ondersteunt u graag bij iedere stap in de projectrealisatie, neem daarom in een vroeg stadium al contact met ons op om samen tot de meeste ideale oplossing te komen. Want wij willen natuurlijk niets liever dat uw wensen voor de invulling van de openbare ruimte in vervulling gaan.

Normen
Kwaliteit staat bij Giverbo hoog in het vaandel. Betonstraatstenen van Giverbo zijn, als het gaat om een betrouwbare ondergrond, een keihard gegeven. De modernste volautomatische productiemethoden waarborgen een betonstraatsteen met een lange levensduur. Andere, betere grondstoffen hebben de traditionele betonstraatsteen een nieuwe dimensie gegeven en gemaakt tot een product dat perfect past in het eisenpakket dat aan de hedendaagse duurzame bestrating wordt gesteld. Betonstraatstenen van Giverbo worden geleverd onder KOMO-certificaat (K2030) volgens NEN-EN 1338. De dagelijkse kwaliteitscontrole vindt plaats in ons eigen laboratorium en onder toeziend oog van het Kiwa.

De mechanische sterkte, vorstbestendigheid, slijtvastheid, stroefheid en kleurvastheid zijn hierdoor gewaarborgd. De vermelde afmetingen zijn de nominale maten waarop volgens de normen een tolerantie is toegestaan. Giverbo probeert bij de ontwikkeling van haar producten ook in te spelen op vragen uit de markt. Dit kunnen vragen zijn op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het milieu of de esthetiek van het product. De D.O.P verklaring van onze producten kunt u hier vinden.

Arbeidsomstandigheden en Machinaal straten
Het inspelen op de ontwikkelingen op Arbo-gebied weerspiegelt zich onder andere in de ontwikkeling van de verbeterde splintervrije kop en het mechanisch straten. De verbeterde splintervrije kop voorkomt beschadigingen aan de stenen die kunnen ontstaan door splinteren. Door de splintervrije kop aan de lange zijde in twee delen te splitsen ontstaat een prettige en goede grip waardoor men niet zo hoeft te knijpen bij het oppakken van de steen. Uit het oogpunt van Arbo-omstandigheden ziet men dit handmatig leggen, waar mogelijk, liever vervangen door een mechanische bestratingswijze.

Mechanische straten is in het leven gekomen om de stratenmaker te ontlasten en ervoor zorg te dragen dat de fysieke belasting van de straten maker op een acceptabel niveau komt, zodat hij zijn pensioen kan halen en niet zoals nu het geval is vaak rond de 45 tot 50 jaar lichamelijke problemen krijgt die tot arbeidsongeschiktheid kunnen leiden.

De Wetgeving:
In 2009 is er een convenant geweest tussen de belanghebbende (Arbeidsinspectie, werkgevers, werknemers en opdrachtgevers) dat alle bestratingswerken boven de 1500 m2 op mechanische wijze moesten worden uitgevoerd. Deze wetgeving is in 2010 aangescherpt zodanig dat alle het straatwerk mechanische moet gebeuren daar waar het kan. Verwachting is dan ook dat mechanisch straten verder toe zal nemen.

Om bij te blijven bij deze ontwikkeling heeft Giverbo in haar pakket diverse machinale pakketten om aan deze vraag te voldoen, te weten: keperverband, elleboogverband,
½ steensverband en blokverband. De machinale pakketten worden op stevige pallets aangeleverd. Deze pallets zijn natuurlijk vervaardigd van hout met het FSC houtkeurmerk. Giverbo hanteert voor deze pallets een statiegeld systeem om hergebruik van de pallets mogelijk te maken. Het meest geschikte vacuümsysteem voor het machinaal straten van stenen is het laag-vacuüm met veel lucht. Door het constant aanzuigen van de stenen wordt de kans op het uit de kraan vallen verkleind.

Verwerkt men de stenen met een knijpklem dan is het verstandig de klem zodanig in te stellen dat de klemlijsten horizontaal
lopen over de stenen en dat de stenen op 1/3 tot ½ van de onderkant worden geknepen. Speciaal voor de mechanische
bestratingspakketten voor bouwstraten heeft Giverbo een omkeermachine ontwikkeld, waardoor de machinale pakketten
op hun kop (met name in blokverband) kunnen worden geleverd. Dit op z’n kop leveren kan natuurlijk ook met de standaard
pakketten alleen dan is geen machinale verlegging mogelijk.
De volgende pakketvormen zijn leverbaar :


Elleboogverband (ook als Keperverband toe te passen) :
  • Bij een steendikte van 8 cm: 10 lagen (440 stuks in één pakket)
  • Bij een steendikte van 10 cm: 8 lagen (352 stuks in één pakket)

Blokverband:
  • Bij een steendikte van 8 cm: 10 lagen (480 stuks in één pakket)

Halfsteensverband:
  • Bij een steendikte van 8 cm: 10 lagen (440 stuks in één pakket)
  • Bij een steendikte van 10 cm: 8 lagen (352 stuks in één pakket)
 
Milieu
Giverbo is actief op milieugebied. Naast talrijke maatregelen om zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren ( groene energie toepassen etc) , speelt Giverbo ook met zijn producten daarop in. Door levering van vloeistofdichte bestrating wordt het milieu beschermd tegen verdere vervuiling. Een door het milieu ingegeven trend op rioleringsgebied is het afkoppelen van de regenwaterafvoer van het rioleringsstelsel. Dit geschiedt direct of via infiltratiesystemen op het oppervlaktewater. Hierdoor is de vraag ontstaan naar waterdoorlatende en waterpasserende bestrating waarop de waterpasserende Gireaufilsteen inspeelt. Voor dit doel worden eveneens waterdoorlatende Giro-Drainstenen en Giro-Percolaatstenen geleverd.

De verwerking van betonpuingranulaat in betonstraatstenen en betontegels is minder belastend voor het milieu en draagt bij aan een schonere wereld. Het Cradle to Cradle (C2C) principe is hier van toepassing. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) staat bij Giverbo hoog in het vaandel, dit kun je terug vinden in de gehele keten van zand tot klant. Grondstoffen worden met schepen aangevoerd ipv per as, er wordt produceert met een hoogwaardige Hoogovencement tov een Portlandcement die tevens per schip wordt aangevoerd, de elektriciteit die wordt verbruik komt uit een groene bron ( waterkracht), incl. energie besparingsprogramma’s die bijdragen aan een optimale energiehuishouding , vervoer wordt geregeld met zuinige auto’s en vrachtwagens. Tevens maakt een efficiënte rittenplanning onderdeel uit van de gehele leveringsketen.

Esthetiek
Vormgeving speelt een belangrijke rol in de bestrating van vandaag. De doelmatigheid staat hierbij echter voorop. Het straatbeeld in een grijs pak hoeft niet meer. Beton heeft tegenwoordig alles in zich om met de 'mode' mee te gaan. Het leggen van kleurrijke accenten in verschillende nuanceringen, uit het gehele kleurenspectrum, is beton niet meer vreemd.

Op de vraag naar esthetisch fraaie straatbeelden heeft Giverbo ingespeeld door het leveren van al dan niet bewerkte, kleurechte stenen in allerlei formaten, open-structuurstenen, gewassen stenen en gestraalde stenen. Ook gebakken steen en natuursteen, eventueel in combinatie met een betonnen onderlaag, behoort tot ons leveringsprogramma. De verschillende formaten kunnen in diverse legverbanden worden aangebracht. Hierbij kan men denken aan blokverband, keperverband, halfsteensverband en elleboogverband.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de website van onze verkooporganisatie Giverbo.